HomePatarimai turistui

Maisto ant laužo arba kepsninėje gaminimas

Mėsa Kepsninėje kepama skirtinga mėsa - kiauliena, veršiena, aviena, vištiena, žvėriena, jautiena ir net žuvis. Tačiau ta pati mėsos rūšis gali

Kas svarbu renkantis palapinę
Ko reikia iškylai gamtoje
Įspėjama dešrelių nekepti ant laužo

Mėsa

Kepsninėje kepama skirtinga mėsa – kiauliena, veršiena, aviena, vištiena, žvėriena, jautiena ir net žuvis. Tačiau ta pati mėsos rūšis gali būti ruošiama skirtingai.

Kaip paruošti:

  • norint išlaikyti natūralų produktų skonį, juos reikia marinuoti kuo trumpiau arba visai nemarinuoti,
  • naudoti mažai prieskonių,
  • pirkti minkštą mėsą – ji bus skanesnė ir greičiau iškeps,
  • mėsą ruošti prieš pat kepimą, vienintelę veršieną marinuoti ilgiau – kadangi ji nelabai sultinga, geriausiai užpylus baltu vynu palaikyti parą šaldytuve.

Jei norisi marinuotos:

  • marinavimui netinka actas ar obuolių sultys, nes jie slopina tikrąjį mėsos skonį,
  • marinuoti tinka svogūnų, medaus ar sojų marinate, kuris naudojamas kaip pagrindas ruošiant visus marinatus,
  • vynas – baltas tinka šviesiai mėsai – kiaulienos nugarinei, veršienai, raudonas – jautienai, žvėrienai,
  • į kiekvieną marinatą dedami prieskoniai: jautienai – rozmarinai, pipirai, česnakai, vištienai – imbieras, pipirai, svogūnai ar truputis apelsinų sulčių,
  • paruošta mėsa paliekama marinate ir laikoma vėsioje vietoje nuo penkių valandų iki vienos ar dviejų parų.

Kaip kepti:

  • patiekalas įgaus nepakartojamo aromato, jei į ugnį pridėsite skaniai kvepiančio medžio žievės,
  • vištienai tenka skirti daugiau laiko – ji valandą prieš kepant palaikoma vyne, o skaniausia ji lengvai perkepta,
  • aviena skanesnė nepjaustyta – ją mažesniais gabalais geriau supjaustyti jau iškeptą, o jos kvapą numalšins švieži rozmarinai,
  • veršienai „drėgmės“ suteiks lašinukai – įvyniokite pjaustytą mėsą į ploną sūdytų lašinukų rėželį,
  • lengviausia kepti kiaulieną, kuri skaniausia gardinta bazilikais,
  • jautiena (ypač išpjova) visai nemarinuojama, apibarstoma trupučiu pipirų, druskos ir šiek tiek apšlakstoma alyvuogių aliejumi, kuris naudojamas tik tam, kad kepsniai gražiai apskrustų – taip paruošta mėsa iki kepimo pastovi ilgiausiai 10 minučių.

Žuvis

Dažniausiai kepama lašiša, skumbrė, lynas, upėtakis, tunas, sterkas. Norint išlaikyti žuvies skonį, naudojami tik neaštrūs žuvies prieskoniai.

Kaip kepti:

  • kad kepdama nesubyrėtų, įvairią žuvį galima kepti folijoje – tuomet pakanka žuvies gabaliukus lengvai pabarstyti druska, į foliją įdėti krapų, salierų lapelių, net morkų ar porų,
  • žuvis ruošiama prieš pat kepimą, o norint marinuoti, tai daryti labai atsargiai,
  • kadangi druska „traukia“ vandenį, kepsnys gražiai neapskrus ir neapkeps – „druskinius“ prieskonius reikia berti jau ant iškepusių gabalėlių,
  • lašiša prieš pat kepimą apšlakstoma citrinos sultimis ir apibarstoma druska bei pipirais, supjaustoma gabalais ir kepama ant žarijų.

Fatal error: Uncaught TypeError: implode(): Argument #2 ($array) must be of type ?array, string given in /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php:518 Stack trace: #0 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php(518): implode() #1 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php(311): MatthiasMullie\Minify\CSS->shortenHex() #2 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/Minify.php(111): MatthiasMullie\Minify\CSS->execute() #3 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/optimization/CSS/class-minify.php(174): MatthiasMullie\Minify\Minify->minify() #4 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/optimization/CSS/class-minify.php(128): WP_Rocket\Optimization\CSS\Minify->minify() #5 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/optimization/CSS/class-minify.php(66): WP_Rocket\Optimization\CSS\Minify->replace_url() #6 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/subscriber/Optimization/class-abstract-minify-subscriber.php(85): WP_Rocket\Optimization\CSS\Minify->optimize() #7 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/subscriber/Optimization/class-minify-css-subscriber.php(44): WP_Rocket\Subscriber\Optimization\Minify_Subscriber->optimize() #8 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): WP_Rocket\Subscriber\Optimization\Minify_CSS_Subscriber->process() #9 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters() #10 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/front/process.php(422): apply_filters() #11 [internal function]: do_rocket_callback() #12 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #13 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #14 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #15 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #16 /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action() #17 [internal function]: shutdown_action_hook() #18 {main} thrown in /home/pauliakas/domains/travelinfo.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/vendor/matthiasmullie/minify/src/CSS.php on line 518